Header Ads

Drugs- en alcoholgebruik onder prostituees Nederland

Prostitutie wordt vaak geassocieerd met drugs- en alcoholgebruik. Vaak als een manier om het bestaan van prostitutie op zich te verklaren, soms om te verklaren hoe prostituees hun werk 'dragelijk' kunnen maken. Onderzoek onder prostituees in Nederland echter toont aan dat slechts een kleine groep prostituees harddrugs gebruik. Slechts 5% van de prostituees gebruikt harddrugs, waarvan escorts de grootste gebruikers zijn. Raamprostituees en prostituees in erotische massagesalons gebruiken het minste harddrugs, ondanks het feit dat juist raamprostituees vaak ook in verband worden gebracht met drugs.

Bron: WODC onderzoek 2014, Ministerie van Veiligheid en Justitie

Softdrugs gebruik onder prostituees in Nederland ligt wat hoger dan het harddrugs gebruik. Maar aangezien softdrugs legaal is in Nederland mag dat niet als een verassing komen. Gemiddeld gebruikt zo'n 20% van de prostituees softdrugs. Prostituees in seksclubs en privéhuizen scoren hierop het hoogst, maar wederom scoren raamprostituees erg laag met slechts 12%.

Bron: WODC onderzoek 2014, Ministerie van Veiligheid en Justitie

Iets anders waar prostituees ook vaak mee geassocieerd worden is alcohol gebruik. Vaak om tot een verklaring te komen hoe prostituees hun werk 'dragelijk' kunnen maken. Onderzoek onder prostituees in Nederland toont echter aan dat overmatig drankgebruik, waarmee meer dan 25 glazen per week bedoeld wordt, slechts bij 7% van de prostituees het geval is.

Prostituees in seksclubs en privéhuizen scoren hier behoorlijk wat hoger. Dit is vermoedelijk het geval omdat in de seksclubs waar deze prostituees werkzaam zijn drank wordt geschonken. De prostituees krijgen een deel van de opbrengst van de drankverkoop, en dus proberen de prostituees klanten zoveel mogelijk te laten drinken, en gaan daarin ook vaak zelf mee, om de verkoop te stimuleren.

Bron: WODC onderzoek 2014, Ministerie van Veiligheid en Justitie

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.