Header Ads

Het Nederlandse prostitutie model

Prostitutie in Nederland is legaal. Sinds 2000 zijn ook bordelen gelegaliseerd. Prostitutie in Nederland is echter alleen legaal als iemand 18 jaar of ouder is, en in sommige steden 21 jaar. Uitbuiting en dwangarbeid in de prostitutie is echter strafbaar volgens de mensenhandel wet. Een persoon onder de 18 die in de prostitutie werkzaam is wordt ook automatisch gerekend tot slachtoffer van mensenhandel.

Prostituees kunnen zichzelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel als legale prostitutie bedrijven, maar ze kunnen zich daar ook inschrijven onder andere termen zoals persoonlijke dienstverlening bijvoorbeeld. Bordelen moeten ook ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, en zowel bordelen als prostituees moeten belasting betalen.

Gemeenten kunnen lokale regelgeving gebruiken om prostitutie te reguleren en te beperken. In de meeste steden is prostitutie dan ook hevig gereguleerd middels een vergunningsstelsel. Werken zonder een vergunning in de prostitutie mag dan niet, en noemt men illegale prostitutie. Niet alle steden in Nederland hebben echter prostitutie gereguleerd. Prostituees in steden waar prostitutie niet gereguleerd en men geen vergunning nodig heeft noemt men dan ook wel onvergunde prostitutie, en is gewoon legaal in Nederland.

Een prostitutie vergunning moet je aanvragen bij de gemeente, en de kosten komen veelal uit op duizend tot duizenden euro's alleen al voor de aanvraag. Na de aanvraag van zo'n vergunning start men een bibob procedure, die nagaat of de aanvrager geen strafblad heeft of criminele banden, om de gemeenten ervan te verzekeren dat de aanvrager integer genoeg is om een vergunning te krijgen, en geen criminele bedoelingen heeft.

Na de bibob procedure kan de gemeente de vergunning goed of afkeuren naar eigen inzicht. De vergunning kan op ieder moment worden ingetrokken door de gemeente als men zich niet houdt aan de lokale regelgeving, of als er criminele banden of een strafblad wordt ontdekt.

Prostitutie is in de meeste steden alleen toegestaan in panden die een prostitutie bestemming hebben volgens het bestemmingsplan van de gemeente. Gemeenten hebben op die manier het aantal panden waar prostitutie is toegestaan aan banden gelegd. Vergunning worden dan ook niet uitgegeven als het pand geen prostitutie bestemming heeft.

De Nederlandse overheid is momenteel bezig met een wet om prostitutie landelijk te gaan reguleren, in plaats van alleen lokaal. Deze nieuwe wet heet de WRP (Wet Regulering Prostitutie). De nieuwe wet verplicht alle prostitutie om vergund te zijn, en verhoogt mogelijk ook de leeftijd voor prostitutie van 18 naar 21 jaar. Of prostituees die vanuit huis werken ook een vergunning moeten hebben is nog een punt van discussie, het huidige voorstel ontziet thuiswerkers van het hebben van een vergunning.

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.